Kort historik
Örebro kommun har ett relativt stort markinnehav runt tätorten om drygt 5.000 hektar. Huvuddelen av detta är skog som delats upp i så kallad rekreationsskog respektive produktionsskog. Allmänheten har, av olika anledningar, ett stort intresse av att vistas i alla skogar. I rekreationsskogen görs därför åtgärder för att öka tillgängligheten och för naturupplevelserna. Sommaren 1995 antog kommunfullmäktige i Örebro en jakt- och viltvårdspolicy. I bakgrundsarbetet medverkade, förutom kommunen, intressenter för friluftsliv och jakt. Under arbetet föddes idén om att göra viltvård och jakt på kommunens mark till en möjlighet för alla kommunens invånare. Ur detta skapades ÖVF den 11:e juni 1996. Juni 2009 skedde nästa stora förändring. ÖVF fick ett avtal med Örebro kommun om att handha all skydds- och eftersöksverksamhet på kommunens tätortsnära mark. I samband med detta ingick även all högviltsförvaltning till föreningen.
Verksamheten
Föreningens målsättning är att främja viltvård och jaktkultur. Verksamheten omfattar bland annat:
Viltvård | Biotopvård | Utbildning |
Skytteträning | Praktisk jakt | Eftersök |
Skyddsjakt | Hundträning | Omhändertagande |
Jakterna
Det rörliga friluftslivet har företräde på våra marker. Trots detta har jakterna nästan aldrig påverkats eller fått planerats om. Vi kan helt enkelt samsas i skogen med både svampplockare, orienterare, hundägare och flanörer! Föreningen bedriver både småvilts-, predator- och högviltsjakt. All sällskapsjakt leds av, en av föreningen godkänd, jaktledare. Jakterna genomförs antingen som sällskapsjakt eller enskild jakt. Jaktledarens ansvar vid jakt finns reglerat i föreningens jaktordning och innefattar bland annat ansvar för hund vid eventuellt eftersök, eventuella kontakter med angränsande jaktlag, osv. Oavsett jaktform och om det finns en jaktledare eller inte, är jägaren själv alltid ansvarig för sina skott. Den vanligaste jaktformen i föreningen är sällskapsjakt med stötande eller drivande hund. Här ingår, förutom jaktledare och hundförare, ett antal hagelskyttar. Småviltet som jagas på föreningens marker är Rådjur, Fälthare, räv och grävling. Försök till att öka populationen av fälthöns har gjorts. Även Ringduva och kråkfåglar ingår i det jaktbara viltet. Jaktbart högvilt på föreningens marker är Älg samt Vildsvin. Älgjakten bedrivs endast i organiserad form med jaktledare. Enskild jakt bedrivs, efter anvisningar från områdesansvariga och små- samt högviltsansvarige, som vakjakt på vildsvin, rådjur och predatorer samt fågeljakt. Områdesansvarig ser till att jägaren kan komma in och ut ur markerna och komma till rätt plats. Områdesansvarig kan också fungera som ett stöd vid omhändertagande av viltet, vid eventuella eftersök eller andra frågor. Kulvapen används vid högviltsjakt. Vid småviltsjakt används kulvapen endast vid vakjakt på rådjur samt predatorer. För att få vara med och jaga krävs, förutom lagstadgade handlingar, ett godkänt skjutprov och ett prov i vapenhantering inför varje jaktår. Anmälan och program för verksamheten finns på den här hemsidan och är synliga först när man loggat in. Alla medlemmar får inloggninsuppgifter i samband med medlemsansökan. Har ni inte inloggningsuppgifter så skicka ett mail till webmaster@orebrovf.se
Markerna
ÖVF arrenderar i dagsläget cirka 1.000 hektar mark av Örebro kommun uppdelat på 6 olika marker. Två av dessa ligger nära varandra och den ena är relativt liten, varvid vi för enkelhetens skull slagit ihop dem. Markerna är: Norra Karlslundsskogen - Förlagd väster om staden. Södra Karlslundsskogen - väster om staden. Hjälmarsberg - Förlagda öster om staden. Markskogen och Ässkog - Förlagda öster om staden och Sörbyskogen - förlagd på öster.